Jump to content
  • 0

Lag when players spawn in the area you're driving in


TREADINATOR

Question

Hi. I've noted some minor lag issues while driving on most servers.

 - When driving, as players load into the area you're in, there's 0.2-1.0 sec of lag which occurs as their assets are loaded into your view. The more players in a given area, the more lag and therefore lower FPS. This is also noticeable on higher-end systems. I've only noticed this since FMod was implemented, however I don't believe FMod is at fault here. This seems like it could be settings-related, but I'm unsure. I've checked the logs, and everything appears as it should in the log files.

Is there a chance it's just related to settings? If so, what's a good recommendation to reduce this lag? (aside from lowering graphics settings - that doesn't do anything but lower the quality of graphics, considering I use VSync @ 60fps / 60hz)
Otherwise, is this related to DLCs? Or should I simply upgrade my hardware, despite noticing this on higher-end systems?

(For reference, I currently run: i7 6700, 32GB DDR4, GTX 1070. My partner's previous PC which I also noted this on runs: i7 8700k, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti. Also noted on partners current PC, which runs: i7 11700k, 64GB DDR4, RTX 3060 OC V2)

Link to comment
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
Guest Fummelprinz

Some Tweaks to increase the Performance for your current System! Be aware that Lag and Performance Issues in High Populated Areas are "Normal" even with high Spec Rigs! The Individual Performance based on multiple Circumstances, like the Connections of each Players and their PC´s. Also excessive Save Editing decrease the Performance for all Players.

 

- Run ETS2 as Administrator

 

- Steam Startparameter for ETS2: -unlimitedlog -nointro -mm_pool_size 8192 -mm_max_resource_size 360 -mm_max_tmp_buffers_size 60000 -heapsize 4194304

Also, disable the Steam Overlay for ETS 2

 

- Config Lines of ETS2 which increase the Performance:  

r_buffer_page_size "120"   

r_dof "0"

r_ssao "5"
r_smaa "5"

r_mirror_view_distance "160000" 

g_grass_density "3"
g_veg_detail "3"

 

NVIDIA Settings:

 

https://prnt.sc/7MXoS-zszbo5

 

https://prnt.sc/K7U8_O2LmCU_

 

https://prnt.sc/88faYPBQacwS

 

TruckersMP Client Settings:

 

- Disable Development Logging

- Disable Additional Lights

 

There are also some Tweak Guides in this Forum, i suggest to read them too. There are also Guides on YT and Forums how to change these Settings!

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Hello there,

 

Since there has not been a reply in 3 days, I will go ahead and move this topic to Inactive Topics.

 

If you wish for this topic to be open again, please message myself or another Support member to have it open.

 

Kind Regards,

Lucas_xiaoZheng

TruckersMP Support

 

//Locked and Moved to Inactive Topics

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Hello there,

 

Due to this topic not wanting to be opened after 1 week of being Inactive, I will have to move it to Unsolved Topics.

 

If you are still having issues, feel free to contact us here: https://truckersmp.com/support

 

Kind Regards,

Lucas_xiaoZheng

TruckersMP Support

 

//Moved to Unsolved Topics

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.