Dzeriusz{ITC} Posted December 12, 2016 Posted December 12, 2016 (edited) Witajcie. Przygotowałem słownik kierowców. Myślę, że przyda się w grze. Słownik będzie na bieżąco aktualizowany. Jeżeli macie jakieś dodatkowe zwroty to proszę pisać. Chętnie dodam je do posta PL Zwroty do kierowców, pytanie o drogę: Mobilki - ogólnie kierowcy wszystkich pojazdów Kolego (z...) - kierujemy się do konkretnego kierowcyBajo - Narazie Lustereczko - NawzajemZupa, Lemoniada, oranżadka - PaliwoSzerokości, Przyczepności - Szerokiej drogiJak tam dróżka - Jak tam droga Mobilki sprawdzam radyjko jak mnie słychać? - Test CB Gruszka - mikrofon do radia kocioł, koreczek - zator drogowy Margines - Pobocze drogi Oczko - Światła Przytul się do prawej, lewej - zjechać na strone Jupitery - halogeny Policja: Misiaczki - Policjanci/AdminiMisiaczkowozy - Radiowozy Fotograf - Radary stałe Misiaczki wąchają trawę - Policjanci zajęci innymi samochodami Ruchome kino - Nieoznakowany radiowóz z kamerą Miśki suszą- policjanci z radarem Krokodyle, zieloni- Inspekcja Transportu Drogowego Ciężarówki i ich wyposażenie : Scania - Skakanka Man - Maniek Volvo - Wolwo, Wolwiak lub "Globtroter" Iveco - Iweko, Plastik Mercedes - Merc, Mesio Reanult - Renata, Renia Tacho- Tachograf Nazwy zestawów: Beczka, RedBull - Cysterna Firanka - Samochód z przyczepą pokryta plandeką Kontener - Samochód z kontenerem jadącym z lub do portu Lodówka - Chłodnia Skrajnia - Gabaryt z pilotem na kogutach Patelnia - Wywrotka USA 10-1 - Źle cie zrozumiałem 10-4 - Zrozumiałem 10-7 - Rozłączam się 10-8 - Zgłoszenie do gotowości odbierania/nadawania 10-13 - Prośba o podanie informacji o warunkach panujących na drodze (pogodowych i dotyczących natężenia ruchu pojazdów) 10-24 - Fajrant, koniec na dziś 10-37(51) - Laweta potrzebna przy (miejsce) 10-38(52) - Karetka potrzebna przy (miejsce) 10-42 - Wypadek drogowy na (miejsce) 10-43 - Korek/duży ruch na (miejsce) 10-53 - Droga zablokowana/zamknięta 10-55 - Pijany kierowca na drodze (miejsce) 10-70 - Pożar przy (miejsce) 10-73 - Kolczatka na (miejsce) 10-100 - Robię sobie postój... Edited December 13, 2016 by Dzeriusz{ITC} 2
Bandero Posted December 13, 2016 Posted December 13, 2016 10 hours ago, Dzeriusz{ITC} said: Misiaczki wąchają trawę - Policjanci zajęci innymi samochodami Lool xD miałem 3 inne skojarzenia i żadne nie było trafione Ten tekst pierwszy raz słyszę ^^ 1 1
bazyliszek [PL] Posted December 13, 2016 Posted December 13, 2016 Już kiedyś coś takiego ElektroMusic chyba tworzył, ale ok: Miśki suszą- policjanci z radarem lub patrol w danym miejscu Zupa- paliwo Krokodyle, zieloni- Inspekcja Transportu Drogowego Śmietnik- fotoradar przenośny Karetka na bombach- karetka na sygnałach świetlnych i dźwiękowych Tacho- tachograf Dzwon- zderzenie pojazdów
Dzeriusz{ITC} Posted December 13, 2016 Author Posted December 13, 2016 2 hours ago, bazyliszek14 said: Już kiedyś coś takiego ElektroMusic chyba tworzył, ale ok: Utworzyłem go w kwietniu ale nie było mnie jakiś czas na forum i moderator przeniósł go do archiwum
mati216PL Posted December 14, 2016 Posted December 14, 2016 Ształ– korek, od niemieckiego słowa- stau• Automat do lodów/ leśne ssaki– panienki lekkich obyczajów• Nacjonalna, landówa– drogi krajowa• Margines– pobocze• Pedałować- jechać• Ring – obwodnica• Tacho– tachograf- urządzenie pomiarowe, które zlicza czas pracy kierowcy • Hulajnoga– policjant na motocyklu• Krokodyle/ Zieloni- Inspekcja Transportu drogowego• Lodówa– ciężarówka której naczepa jest chłodnią, nie lubiany rodzaj auta na parkingach z racji, iż niektóre z nich są dosyć głośne i nie dają spokojnie spać.• Solówka/ tandem – zdarza się, iż ciągnik siodłowy ma naczepę i do tego przyczepę. Solówka z samą naczepą, tandem naczepa plus przyczepa.• Koń – ciągnik siodłowy czyli miejsce w którym znajduje się kierowca• Zestaw/ skład – inny samochód ciężarowy używany np. Jak miał się złamać na tej drodze czterdziestotonowym składem.• Beczka– cysterna• Kamion- ciężarówka ogólnie, od hiszpańskiego słowa camiones. Używane najczęściej w Hiszpanii/Portugalii • Pastuch – Portugalczyk i Hiszpan• Hydrant– Węgier- z racji posiadania na rejestracji litery H• Żaba- Francuz• Szkop, helmut – Niemiec• Pepik– Czech• Makaroniarz– Włoch• Kasztan – Austriak 2 edgelogistic.pl
bazyliszek [PL] Posted December 14, 2016 Posted December 14, 2016 Automat do lodów- hahaha, tego nie znałem
mati216PL Posted December 14, 2016 Posted December 14, 2016 17 minutes ago, Lulu PolskiMiliarder said: Panowie serio ? Serio 1 edgelogistic.pl
S2YBKI Posted December 14, 2016 Posted December 14, 2016 Większość znane ale ten automat do lodów to rozwalił Steam
Dzeriusz{ITC} Posted December 21, 2016 Author Posted December 21, 2016 18 hours ago, Manior said: Noo, fajne tylko pytanie po co, Żeby urealnić grę? To tak samo jakbym napisał po co w ETS ciężarówki
MagLionPL Posted April 15, 2017 Posted April 15, 2017 W sumie to spoczko poradnik, przyda się czasem podczas konwoii które mają być realne
Shadii. Posted March 11, 2018 Posted March 11, 2018 Coś dołożę od siebie ;P Policja: Miśki, Misiaki, Białe Daszki, FederalniPolicja na motorach: Misiaki na hulajnogach Droga: Ścieżka, Dróżka Mikrofon CB: GruszkaPolicja z pomiarem emisji spalin: EkologiaFotoradar: FotografFotoradar przenośny : Śmietnik Bak: Kocioł Jechać: Pomykać, Ciąć , Pedałować Skręcać: Odbijać Zawracać: Zawijać rogala, Kręcić obera Trąbić: Dawać po tubach Cysterna: Beczka Ciężarówka bez przyczepy: Solo, Solówka Chłodnia(naczepa): Lodówka Wywrotka: Patelnia Ciężarówka z wywrotką: Wanna , Łódka
Blackuu. [POL] Posted March 17, 2018 Posted March 17, 2018 On 12.12.2016 at 6:51 PM, Dzeriusz{ITC} said: Mam pytanie; o co z tym chodzi? USA 10-1 - Źle cie zrozumiałem 10-4 - Zrozumiałem 10-7 - Rozłączam się 10-8 - Zgłoszenie do gotowości odbierania/nadawania 10-13 - Prośba o podanie informacji o warunkach panujących na drodze (pogodowych i dotyczących natężenia ruchu pojazdów) 10-24 - Fajrant, koniec na dziś 10-37(51) - Laweta potrzebna przy (miejsce) 10-38(52) - Karetka potrzebna przy (miejsce) 10-42 - Wypadek drogowy na (miejsce) 10-43 - Korek/duży ruch na (miejsce) 10-53 - Droga zablokowana/zamknięta 10-55 - Pijany kierowca na drodze (miejsce) 10-70 - Pożar przy (miejsce) 10-73 - Kolczatka na (miejsce) 10-100 - Robię sobie postój...
Shadii. Posted July 15, 2018 Posted July 15, 2018 On 17.03.2018 at 3:31 PM, Blackuu. [PL/ENG] said: To są specyficzne kody informacyjne czyli na przykład 10-100 na stacji paliw lub 10-4 czyli Zrozumiałem. Te kody również można spotkać w grze 18 Wheels of Steel: Haulin'. 1
Lil_Violent Posted September 8, 2018 Posted September 8, 2018 Sporo tego do nauki jeżeli ktoś nie zna w ogóle słownika CB radia.
bazyliszek [PL] Posted September 15, 2018 Posted September 15, 2018 Cyfr nie trzeba znać. W Polsce się ich nie używa
Lil_Violent Posted September 15, 2018 Posted September 15, 2018 3 hours ago, bazyliszek [PL] said: Cyfr nie trzeba znać. W Polsce się ich nie używa Rozumiem, że są używane w USA, Kanadzie?
bazyliszek [PL] Posted September 15, 2018 Posted September 15, 2018 ^ Nie wiem. Jeżdżę po Polsce of 8 miesięcy ciężarówką, a cb używam od 5 lat i nigdy nie spotkałem się z sytuacją, ze ktoś gada na cb 10-4
Lil_Violent Posted September 16, 2018 Posted September 16, 2018 18 hours ago, bazyliszek [PL] said: ^ Nie wiem. Jeżdżę po Polsce of 8 miesięcy ciężarówką, a cb używam od 5 lat i nigdy nie spotkałem się z sytuacją, ze ktoś gada na cb 10-4 Rozumiem. Dzięki na info
Recommended Posts