WooQash Posted December 14, 2014 Report Posted December 14, 2014 Nazwa Sugestii: Wprowadzenie unikalnego identyfikatora.Opis Sugestii: W związku z tym, że do gry obecnie jest potrzebne konto na ets2mp.com, które jest podłączone z kontem na Steam, wpadłem na pomysł aby każdy gracz otrzymał swoje unikalne ID, które mogłoby być używane do reportowania osób z poziomu Forum bez konieczności szukania człowieka poprzez wyszukiwarkę Steam oraz ewentualnego zniesienia zwykłego ID na rzecz unikalnego do reportowania osób z poziomu gry (/report 12BD powód).Unikalne ID w tej chwili każdy posiada, wystarczy wejść na swój profil z poziomu ets2mp.com, np. moje ID to 652 (http://ets2mp.com/index.php?page=profile&id=652) lecz aby skrócić nieco tą liczbę można by było wykorzystać system HEX do interpretacji unikalnych ID czyli (DEC) 652 -> 28C (HEX). Tutaj tego nie widać, ale w przypadku liczb wyższych np. 119000 -> 1D0D8 (HEX) jest nieco lepiej. Czym wyższa liczba, tym mniej zajmuje, ale szczerze jeżeli projekt dobije do 1500000 userów to będzie na prawdę dużo. Oczywiście zamiana ID z DEC na HEX to jest luźniejszy pomysł i nie jest on najważniejszy. Najważniejsze w tej sugestii jest wprowadzenie unikalnego ID. Zdaję sobie sprawę, że wprowadzenie unikalnego ID może powodować pewne problemy zwłaszcza na serwerze w momencie reportowania osób. Dlatego tutaj podsuwam 2 pomysły. Pierwszy to dodanie do unikalnego ID znaku # (jak na zdjęciu), w przypadku pozostawienia zwykłego ID (reportowanie w takim wypadku musiałoby się odbywać jedną z dwóch metod - obie na raz mogą powodować konflikty w przypadku reportowania, więc po co niepotrzebnie mącić ludziom w głowach). Druga sugestia to całkowite usunięcie dotychczasowych ID na rzecz unikalnych, wtedy reportowanie z poziomu czatu wyglądało by tak /report 12BD powód (można by było wtedy nie dodawać znaku #, gdyż nie miałoby się z czym pomylić). Przykładowe obrazki: Dlaczego twoja sugestia a nie inna?: Myślę, że mogłoby to ułatwić życie osób reportujących ludzi poprzez Forum (których wcale mało nie jest) oraz pracę samych administratorów, którzy nie musieliby odwiedzać profilów każdego z oskarżonych osób.Może i ta sugestia jest dość chaotycznie napisana i nie każdy ją zrozumie do końca, ale myślę, że deweloperzy będą wiedzieli co mi w duszy gra.
H&V I Vaiarek Posted December 14, 2014 Report Posted December 14, 2014 Pomysł jest dobry. Nieraz tak było, że ktoś spowoduje wypadek i potem wychodzi z serwera. Użycie systemu heksadecymalnego też byłoby sporym ułatwieniem, bo ID byłyby krótsze, a poza tym szybciej można byłoby je przepisać w przypadku komendy /report. Dołącz do jednej z najstarszych vs'ek | hvlogistyka.pl
RADEK_M_PL Posted December 14, 2014 Report Posted December 14, 2014 Popieram pomysł. Już nieraz reportowałem na serwerze graczy z nickiem typu "Karol" albo "Bartek". Po pierwsze na serwerze admini zobaczyli gości już przy serwisie, a po drugie oczywiście na Steam takich Karolów czy Bartków są tysiące. Nagranie sytuacji i tak mi nic nie dało, bo znalezienie takiego konta jest niemożliwe. Posumowując: pomysł genialny.
erykmoz Posted December 14, 2014 Report Posted December 14, 2014 Pomysł super, jestem za Mi osobiście odpowiada pierwszy pomysł (ten z obrazka). Generate your own dynamic signature at http://jmdev.ca/twitch/ Take a look at in-game-rules http://forum.ets2mp.com/index.php?/topic/15-in-game-rules/
I<3VODKA Posted December 14, 2014 Report Posted December 14, 2014 Popieram pomysł. Już nieraz reportowałem na serwerze graczy z nickiem typu "Karol" albo "Bartek". Po pierwsze na serwerze admini zobaczyli gości już przy serwisie, a po drugie oczywiście na Steam takich Karolów czy Bartków są tysiące. Nagranie sytuacji i tak mi nic nie dało, bo znalezienie takiego konta jest niemożliwe. Posumowując: pomysł genialny. Jesli nagrales i wysylales report, to steamid typa bedzie w logach na komputerach admina ktory byl online. Jezeli nie bylo zadnego admina, to logi i tak sa na serwerze, mozna je odzyskac ale za duzo z tym roboty wiec rzadko z tego korzystamy. Oficjalna grupa dla polskiej społeczności | Facebook >>> How to become admin? Click here! <<< wiadomości belgia wydarzenia belgia informacje belgia wiadomości bruksela wydarzenia bruksela informacje bruksela tłumacz przysięgły bruksela tłumaczenia przysięgłe belgia tłumacz bruksela rozliczenie podatku belgia
WooQash Posted December 14, 2014 Author Report Posted December 14, 2014 Mozna do wszystkiego dojść Vodka, ale z doświadczenia wiem, że jeśli sam mam coś szukać po logach (nawiązując tutaj do innej gry, gdzie jestem administratorem) to czasami mi się niechce, a jeśli już mi się zachce to trwa to dłużej niż normalnie. Myślę, że można by uniknąć grzebania w logach i oszczędzić Wam czasu oraz Nam też nie szukając delikwentów na Steam'ie.
RADEK_M_PL Posted December 14, 2014 Report Posted December 14, 2014 Jesli nagrales i wysylales report, to steamid typa bedzie w logach na komputerach admina ktory byl online. Jezeli nie bylo zadnego admina, to logi i tak sa na serwerze, mozna je odzyskac ale za duzo z tym roboty wiec rzadko z tego korzystamy. Sprawę z logami rozumiem, ale to i tak nie zmienia faktu, że unikalne ID ułatwi życie wam adminom i nam przy reportowaniu.
LasQa Posted December 16, 2014 Report Posted December 16, 2014 Podobno (takie plotki chodzą) w becie lub oficjalnej wersji ETS2 MP mają być przypisane konta te z forum i zapisywane statystyki na serwerze, co za tym idzie, będą musiały być wtedy przyporządkowane jakieś ID na stałe, żeby serwer wiedział komu statystyki naliczać itd.
WooQash Posted December 16, 2014 Author Report Posted December 16, 2014 Już w tej chwili założenie konta na ets2mp wiąże siě z automatycznym założeniem konta na Forum. Fakt, że późniejsze logowanie odbywa się osobno to w jakimś stopniu konta ets2mp z Forum są powiązane (patrz link do profilu ets2mp pod awatarami z lewej strony).
LasQa Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 No niby tak, ale nie ma przypisanego ID, a gdyby takie było łatwiej by było wyśledzić kogoś w grze, bo przecież zarówno nick na ets jak i na forum możesz łatwo zmienić, wiem, że to zostaje w logach, ale jak vodka sam przyznał za dużo z tym roboty, a tak by było wszystko jasne
RootKiller Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Jest przypisane id. Wprowadzimy to w trochę inny sposób. Odrzucam. ...
Recommended Posts