Jump to content
Experiencing kernel error or random crashes on TruckersMP Island? ×

FPS nasıl arttırılır?


EGGSY_DEV

Recommended Posts

EURO TRUCK SIMULATOR 2 (VE DİĞER OYUNLARDA) FPS NASIL ARTTIRILIR

 

Merhabalar! Bu kılavuzda Euro Truck Simulator 2 ve diğer oyunlarda FPS'inizi nasıl arttırabileceğinizi göstereceğim. Bu gönderi ile birkaç basit tüyo öğreneceksiniz. Eğer hazırsanız başlayalım.

Başlamadan önce size  bir şey demem gerekiyor. Bu çözümlerin bazıları sizin PC/Laptop'unuzda çalışmayabilir, bu yüzden dikkatli olun. Eğer her şey tamamsa, başlayalım!

 

  1. Grafik sürücülerinizi yükseltin
  2. GPU'nuzun gücünü zorlayın (overclock, eğer kötü bir soğutmaya sahipseniz, bunu denemeyin!)
  3. Bilgisayarınızı, optimizasyon araçlarıyla güçlendirin
  4. Eski HDD'nizden kurtulun ve kendinize bir SSD alın
  5. Superfetch ve Prefetch'i kapatın
  6. Daha hızlı erişim için diskinize Defrag & TRIM işlemlerini uygulayın
  7. Intel, AMD veya NVIDIA ayarlarını uygulayın
  8. Oyun ayarlarını optimize edin

 

1. Grafik sürücülerinizi yükseltin


NVIDIA sahipleri için: Buradaki adrese gidin, ekran kartı modelinizi ve Windows sürümüzü seçin, "Aramayı Başlat"/"Start Search" tuşuna basın. Eğer daha da performanslı bir sürücüye güncellemek istiyorsanız benim önerim, "BETA" olarak işaretli olan sürücüleri seçmenizden yanadır. Bu sürücüler tam olarka düzgün çalışmasalar da son sürümlerinde olacakları kadar stabil çalışır ve bazı durumlarda daha iyi bir performans bile sunabilir.


ATI/AMD Radeon sahipleri için: Buradaki adrese gidin ve uygun olan modeli seçin. Böylece indirebileceğiniz en güncel sürücüye ulaşabileceksiniz. Daha yeni, henüz tam stabil olmayan (beta) sürücülere ulaşmak istiyorsanız ise buradaki sayfayı kullanabilirsiniz.


Intel HD Graphics sahipleri için: Genellikle Ultrabook'lar ve tabletlerde bulunan bu modeller ekran kartları arasında en zayıf olanlardır. Sisteme gömülü Intel HD kartlarında oyunla alakalı herhangi bir şey yapmanızı tavsiye etmem, ancak akıcı bir oyundan çok slayt gösterisi izlemeyi kabul ediyorsanız, son çıkan oyunların bazılarını bile oynatabilen son sürüm sürücülerini indirebilirsiniz. Intel'in grafik sürücülerini indirebilmek için Intel Download Center sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Hangi grafik kartına sahip olduğumu nereden bileceğim?

Endişelenmeyin. Kartınızın yapımcısını veya seri numarasını bulmak için yapmanız gereken tek şey, "Denetim Masası"na gidip "Donanım ve Ses" ayarlarında bulunan "Aygıt Yöneticisi" seçeneğini seçmek olacaktır.

 

spacer.png

 

Bu, karşınıza sisteminizde olan cihazların olduğu bir liste getirecektir. "Görüntü bağdaştırıcıları" yazan seçeneği seçin. Seçtikten sonra karşınıza, sisteminize takılı olan ekran kartlarını göreceksiniz, bu resimde Alienware X51 oyuncu sisteminin içinde bulunan iki grafik çipli hâlini görüyorsunuz (NVIDIA çoğu zaman daha hızlı olarak kabul edilir), bu ekran kartlarının sürücülerinin son sürümlerini kullandığınızdan emin olun!

 

2. GPU'nuzun gücünü zorlayın (overclock, eğer kötü bir soğutmaya sahipseniz, bunu denemeyin!)

 

Oyun performansınız genellikle grafik kartınıza bağlıdır, hatta ne kadar hafızaya veya işlemcinizin ne kadar hızlı olduğundan bile daha önemlidir. Performansı arttırmak için, ekran kartınızın fabrika çıkışı ayarlı olan hızını arttırabilirsiniz, buna "overclock" işlemi de denilir. Eğer bunu 5-10 yıl önce yapacak olsaydınız, sisteminize büyük bir zarar vereceği için bu işlemi önermezdik fakat günümüzde çoğu sistem kendisini hata durumunda otomatik olarak kapattığı için bu sorun ortadan kalkmıştır. Bunun yanı sıra, sizlere sadece hafif bir "overclock" uygulamanızı öneririm, %10-15 gibi bir aralık yeterli olacaktır.

 

Ekran kartınıza "overclock" işlemi uygulamak için iki araç öneriyorum:

  • MSI Afterburner - ASUS tarafından yapılan klasik ve popüler bir araç
  • EVGA Precision X - GPU ve hafızayı aynı anda güçlendirmeyi sağlar

 

spacer.png

 

3. Bilgisayarınızı, optimizasyon araçlarıyla güçlendirin

 

Bu işlem oldukça basittir. Bilgisayarınızın performansını arttırmak için kullanabileceğiniz optimizasyon araçlarından bazıları:

 

  • Razer Cortex (Razer Game Booster olarak da bilinir)
  • AVG PC TuneUp

 

Bunlarla beraber, eğer kullanmadığınız eski uygulamalar varsa onları da silebilirsiniz.

 

4. Eski HDD'nizden kurtulun ve kendinize bir SSD alın

 

SSD'ler, mekanik depolama disklerine göre çok daha hızlıdır, bu diskler her ne kadar FPS'inize pek etki etmeyecekse oyununuzun yüklenme süresini kesinlikle kısaltacaktır. Benim önerim, 250 GB'dan fazla bir SSD satın almanızdır, günümüzde çoğu oyun artık 8-20 GB arası olabiliyor.

 

5. Superfetch ve Prefetch'i kapatın

 

SuperFetch ve Prefetch isimli özelliklerin her ikisi de Windows ile varsayılan olarak aktifleştirilmiş bir şekilde gelen, uygulamaların açılış zamanlarını kısaltmak için yapılmış araçlardır. Fakat, oyunlar için bu araçların yüklenme zamanını ve arkaplan aktivitesini uzattığını fark ettim. İşte bu yüzden, eğer çılgın bir oyuncuysanız, bu araçları devredışı bırakmanızı öneriyorum. Bu işlemi şöyle yapabilirsiniz:

 

  • Denetim Masası'na gidin. Buradan "Sistem ve Güvenlik", oradan "Yönetici Araçları", devamında ise "Servisler" menüsüne girin.
  • SuperFetch girdisini görene kadar aşağı kaydırın, bulunca girdinin üzerine çift tıklayın ve listeden "Devredışı bırak" seçeneğini seçin.

 

spacer.png

 

  • "Tamam"a basın ve tüm pencereleri kapatın.
  • Sonrasında ise, Başlat'ı açın, arama yerine "regedit" yazın ve Enter tuşuna basın. Açılan pencereden soldaki menüden şu yolu bulun: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters
  • Prefetcher'ı devredışı bırakmak için "EnablePrefetcher" girdisine çift tıklayın ve (varsayılan olarak 3 olan) bu değeri 0 ile değiştirin.

 

Not: Lütfen bu adımları dikkatlice takip edin, bu menülerde yanlış bir şey yapmanız bilgisayarınızda sorunlar oluşmasına neden olabilir.

 

6. Daha hızlı erişim için diskinize Defrag & TRIM işlemlerini uygulayın


Diskinize sürekli olarak veriler yazılıp okunduğu için dosyalar parçalanmış hale gelecek ve fiziksel olarak diskinizin her tarafına saçılacaktır. Bu ise büyük ölçüde bir performans kaybına neden olacaktır, özellikle de oyunlarda hissedilecek olan bu sorunun nedeni, diskinizin bir dosyayı işlemek için öncesinde parçalar ayrılmış olduğu yerlerden toplayıp bir araya getirmesi gerekmesidir. Oyunlarınızın ve dosyalarının birkaç GB olduğunu da varsayarsak bu dosyaların devamlı olarak okunması önemlidir.

 

  • Diskinize "defrag" işlemini uygulamak için Başlat'ı açın, "Tüm Programlar"a gidin, "Aksesuarlar", "Sistem Araçları", buradan da "Disk Birleştirici (Defragmenter)" seçeneğini seçin.

  • Windows diskinizi seçin ve "Diski birleştir" tuşuna basın. Eğer bir SSD'ye sahipseniz bu işlemi uygulamamalısınız. Böyle bir durumda, SSD diskinizi optimize etmek için TRIM komutunu kullanmanız gerekmektedir.

  • Windows 8 ve sonrasında, Microsoft, Disk Birleştiricisi aracına TRIM komutunu ekledi, bu sayede kolayca "Optimize Et" seçeneğine basabilecek ve bu işlemi uygulayabileceksiniz. Windows 7'de bu özellik yoktur, TRIM işlemini sıkça gerçekleştirmeye özen gösterin. Eğer TRIM'in aktif olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız Başlat'ı açıp, arama yerine "cmd" yazıp çıkan aracı "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçerek başlatabilir ve "Fsutil behavior query disabledeletenotify" komutunu girebilirsiniz. Eğer bu komuttan sonra çıkacak olan sonuç "= 0" ise her şeyi doğru yapmışsınız demektir. Eğer başka bir sonuç çıkartıyorsa TRIM desteklenmiyor ve/veya aktif edilmesi gerekiyor demektir. Komutu "fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0" şeklinde çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Eğer bu da yardımcı olmazsa TRIM'i aktifleştirmek için bir sistem güncellemesi gerekiyor olabilir.

 

7. Intel, AMD veya NVIDIA ayarlarını uygulayın

 

NVIDIA için: Tüm NVIDIA kartlar, özelleştirebileceğiniz 3D ayarların olduğu bir kontrol paneli ile gelir. Buradaki birçok ayarı oyun içinde de ayarlayabliyor olsanız da buradaki seçeneklerin tamamı oyun içerisinde bulunmayabilir. Bu yüzden, buradaki ayarların tamamını da kontrol etmekte fayda vardır, böylece en iyi performansı ve görüntü kalitesini aldığınızdan emin olabilirsiniz.

 

spacer.png

 

NVIDIA Kontrol Paneli'ne ulaşmak için masaüstünüzde boş bir alana sağ tıklayın, "NVIDIA Kontrol Paneli" seçeneğini seçin ve soldaki menüden "3D Ayarlarını Yönet" seçeneğini seçin. Buradaki ayarlar az bilinen fakat ayarlanması önemli olan ayarlardır.

 

  • Maximum Pre-Rendered Frames (Önceden işlenmiş kare sayısı): Bu ayar kaç tane karenin ekran kartınıza gitmeden önce işlemciniz tarafından hazırlanacağını belirler. Bu değeri arttırmak daha akıcı bir oynanış sunarken fare ve klavyenizde gecikmeler görmenize yol açabilir. Bu gecikmeyi düzeltmek için "1" ayarını deneyebilirsiniz.

  • Threaded Optimization (Dişli optimizasyonu):  Bu ayar her zaman "Açık" durumunda olmalıdır. Bu ayar modern, birden çok çekirdeğe sahip olan işlemciler üzerinde çalışmaya olanak sağlar.

  • VSync (Dikey/düşey senkronizasyon): Grafik kartınızın işlediği kare sayısını, monitörünüzün yenileme hızı ile eşitler. Eğer bu ayarı devredışı bırakırsanız oyunların daha akıcı olduğunu farkedebilirsiniz, fakat bunun sonucu olarak ekranınızda bazı kısımların düzgünce işlenmediğini ve gecikmeler yaşadığını görebilirsiniz. Bu ayarı sadece monitörünüz oyununuzdan daha yüksek kare hızını destekliyorsa devredışı bırakın.

 

ATI/AMD için: AMD/ATI Kontrol Merkezi de performansınızı ve görüntü kalitenizi arttırmak için harika bir yöntemdir. Bu ayarlara ulaşabilmek için yine masaüstünüzde boş bir yere sağ tıklayıp açılan menüden "Radeon Ayarları" seçeneğini seçebilir, açılan pencereden "Oyun Ayarları" menüsüne girebilirsiniz.

 

spacer.png

 

Bu kısımdan yüklü olan oyunlarınız için grafik ayarlarını yapabilirsiniz. Benim önerim Global Ayarları değiştirmenizden yanadır, böylece yaptığınız ayarlar tüm oyunlarda geçerli olacaktır. Buradaki bazı önemli ayarlar şunlardır:

 

  • Anisotropic Filtering Mode: Bu ayar ne kadar yüksekse, oyununuzdaki kaplamalar da o kadar keskin olacaktır. Fakat bu da ekran kartınıza daha fazla yük bineceği anlamına gelir. Eğer ekran kartınız yeterince güçlüyse bu ayarı yükseltebilir, gözle görülür bir fark olup olmadığını deneyebilirsiniz. Bu ayarı sadece bu ayar oyununuzun ayarlarında yoksa ayarlayın.

  • Anti-aliasing mode and method: Bu ayar ise kaplamaların köşelerindeki net olmayan yerleri keskinleştirmeye yarar. Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız buradaki "Override" yöntemini kullanarak seviyeyi 2'den 8'e çekmeyi deneyebilirsiniz.

 

spacer.png

 

  • Morphological Filtering (MLAA): Bu ise AMD'nin kenar keskinliklerini arttırmaya yarayan kendi "anti aliasing" teknolojisi. Bu ayar yukarıda belirtilen ayarlara nazaran daha iyi ve daha hızlı çalışabilir. Bu ayarın yardımcı olduğu bazı durumlar olduğu için kendiniz denemelisiniz. Denemek için ise oyunun kendi içerisindeki AA ayarını kapatabilir ve yukarı gördüğünüz ayarları deneyebilirsiniz. Eğer bir fark görüyorsanız, bu ayarları saklayabilirsiniz.

  • Texture Filtering Quality: AMD'nin dediğine göre, bu ayar kaplamaların kalitesini arttırmaktadır. Fakat, dikkatlice baktığımız hâlde bile Yüksek ve Performans modu arasında herhangi bir fark göremedik, yine de test ettiğimiz çoğu oyunda bu ayarı Performans moduna almak 1-5 FPS daha fazla vermesini sağladı. Bu yüzden bu ayarı Performans olarak tutmanızı öneriyoruz. Muhtemelen bir fark görmeyecekseniz.

  • Surface Format Optimization: Biraz daha FPS kazanmak için eski oyunlar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Günümüz oyunları bu ayardan etkilenmez, bu yüzden bu ayarı kapatabilirsiniz.

  • Wait for Vertical Refresh: Vertical Sync (veya Vsync, Düşey Senkronizasyon) ekran kartınızın, monitörünüzün yenileme hızına göre işlediği kare sayısını belirler. Vsycn ayarını kapatarak oyunların daha akaıcı çalıştığını farkedebilirsiniz fakat bu da erkanınızda bazı kısımların düzgün işlenmediğini veya gecikmelere neden olduğunu göreceksiniz. Bu ayarı sadece monitörünüzün yenileme hızı (örneğin 60hz), oyunda aldığınız kare sayısından fazlaysa devredışı bırakın (örneğin 40FPS).


Intel HD Graphics için: ...

 

Tüm ayarlarınızda Maximum Performansı seçip pil tasarrufu ile alakalı tüm ayarları devredışı bıraktığınızdan emin olun.

 

spacer.png

 

Son olarak da AMD kullanıcıları için masaüstünüze sağ tıklayıp Radeon Ayarları kısmından Global Ayarlar'a giderek Güç Tasarrufu seçeneğini kapatmanızı öneriyorum.

 

8. Oyun ayarlarını optimize edin

 

Sürücülerinizi yükseltmek tek başına yeterli olmayacaktır. Daha yüksek FPS'ler almanın en büyük sırrı grafik ayarlarını düzgünce yapmaktır. Oyunlarınızı monitörünüzün gerçek çözünürlüğünde başlatmak isteyeceksiniz. Çoğu bilgisayar için bu 1920x1080, çoğu Laptop için ise 1366x768'dir. Monitörünüzün çözünürlüğünü bulmak için (Windows 7, 8 ve 10) masaüstünüzde boş bir alana sağ tıklayıp "Çözünürlük" ayarını seçebilirsiniz. Daha eski Windows sürümlerinde bu ayar yerine "Özellikler"i seçebilirsiniz.

 

Listede seçebileceğiniz en yüksek çözünürlük monitörünüzün ana çözünürlüğüdür, aynı zamanda yanında "önerilen" de yazmaktadır. Eğer monötirünüzün modelinizi biliyorsanız Google'dan da bu değeri öğrenebilirsiniz.

 

Çözünürlüğü düşürmek size daha yüksek kareler verebilir fakat çözünürlüğünüzü buradan ayarlamayın. Bunun yerine, ayarı yapmak istediğiniz oyuna girin, grafik/ekran ayarlarından çözünürlük seçeneğini değiştirin.


Bunun yanı sıra anti-aliasing özelliği de ağır bir geliştirmedir. AA kaplamaların köşelerini keskinleştirir, bunu yaparken de yüksek miktarda performans gerektirir. Genellikle bu araç için bir kaydırma çubuğu göreceksiniz, bazen bu sadece sayı da olabilir, 2x, 4x, 8x, vs..

 

  • İlk olarak AA özelliğini kapatıp oyununuzun nasıl olduğuna bakmayı deneyebilirsiniz. Eğer yeterince hızlıysa AA özelliğini tekrar aktifleştirebilir ve en düşük seviyeyi ayarlayabilirsiniz, bu değeri yükselterek en iyi görüntü ve performans dengesini yakalayana kadar devam edebilirsiniz.

 

spacer.png


Aynı işlemleri diğer birçok ayar için de uygulayabilirsiniz, görüş uzaklığı, gölgelendirmeler ve daha fazlası. Işıklandırma efektleri, gölgelerle birlikte performansınızı zorlayabilir, eğer basit efektlerle oynamayı sorun etmiyorsanız bu ayarları düşürebilir veya kapatabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken deneme yanılma yöntemiyle sisteminiz ve ekran kartınızın size sunabileceği en uygun ve en kaliteli ayarları bulmaktır. Bir çok Nvidia kartı sizi yüzüstü bırakmayacaktır.

 

spacer.png

 

Benden bu kadar, umarım buradaki adımlar sizler için kullanışlı olmuştur. İyi şanslar ?

 

AVG PC TuneUp'ı indirmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Razer Cortex'i indirmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

 

Gönderinin orijinali:

 

  • Like 1

Age: 19                                              IRL Occupation: ELT Student

Country: Turkey                                Programming Languages: NodeJS, Vue, Nuxt, TypeScript my website


It's easy to contact with me! Just send me a message on TruckersMP forum, leave a comment to my Steam profile or send me a direct message on Discord! You can find a lot more about me on my website! I'd love to help and assist you out!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.