Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, mój problem polega na niskim użyciu GPU co się równa niskiej ilości FPS w miastach. Tak od 30 w góre zaczyna się tak jakby zmniejszać użycie GPU zamiast zwiększać, może to wina jakiegoś CPU bottlenecku bo mam słaby procek w sumie. Jak jadę sobię trasą to mam stałe 74fpsy (zablokowane przeze mnie) i użycie gpu 70-100% i automatycznie się podkręca zegar rdzenia do ok.1800Mhz  a w mieście to wszystko spada do 30-50% i ok.1200Mhz zegar rdzenia.

CPU: i5-2400

GPU: GTX 1050 Ti 4B

RAM:8GB 1333Mhz

Jest to składak kupiony przeze mnie rok temu kiedy jeszcze nie miałem wiedzy jak nieopłacalne są to zestawy i mało wydajne. 

Przechwytywanie.PNG

Posted

Najwyraźniej jest to spowodowane przez CPU bottleneck (tzw. wąskie gardło) co są takie efekty jakie są, bo twój procesor Intel i5-2400 jest za słaby na Twoją kartę graifczną 1050 Ti 4GB co powoduje mała ilość FPSów w miastach, gdzie fakt faktem w miastach jest ogólnie nieco mniej FPSów niż poza, ale w Twoim przypadku widać rażącą różnicę (to też zależy ile osób jest na TABie). Bądź co bądź Twój procesor który jest z 2011 roku 2 generacji jest niestety na ten czas już dosyć przestażały w porównaniu do karty graficznej, bo jednak gry są już bardziej wymagające niż 9-10 lat temu, również ETS2, więc myślę, że wymiana procka na jakiś dobry z najnowszej generacji (7 generacje+) rozwiążę ten problem, ale bądź co bądź 800 zł taki procesor niestety kosztuję - coś za coś, jak to mówią. choć może znajdziesz taniej.

gyhpuYu.png

Posted

Dzięki @Shadii. za odpowiedź. Sądzę, że masz rację co do CPU bottlenecku. Myślisz, że taki i7-2600/2600k może podołać zadaniu, nie mogę mocniejszego procesora na moją płytę główną niestety to jest jeden z mocniejszych kompatybilnych z moją płytą.

• 2 months later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.